Čo by ste mali vedieť

Cukrovka a vaše telo

Glukóza (zložka cukru) je základným zdrojom energie pre naše telo a bunky využívajú energiu, ktorá vzniká pri jej „spaľovaní" – nadbytočná glukóza získaná z jedla sa ukladá v pečeni a vo svaloch, ktoré ju medzi jednotlivými dennými jedlami alebo počas fyzickej aktivity uvoľňujú do krvi.

Inzulín je hormón, ktorý produkujú špeciálne bunky (označované beta alebo B bunky) pankreasu. V organizme človeka pôsobí ako kľúč do zámku, ktorý umožňuje vstup glukózy z krvi do buniek. Inzulín v podstate „otvára" bunku na príjem glukózy. V bunkách sa z glukózy tvorí energia pre ich život, cukor je teda pre každú bunku životne dôležitý. Ak je v organizme nedostatok inzulínu, glukóza nemôže vstúpiť do buniek, zostáva v krvi a jej množstvo v nej sa výrazne zvyšuje – postupne vzniká cukrovka. Do niektorých buniek glukóza vstupuje aj bez inzulínu a spôsobuje v nich závažné poškodenie (napr. oči, obličky, nervstvo).

Chorobný mechanizmus diabetu je spôsobený jednou alebo viacerými z nasledujúcich porúch:

  • Absolútny nedostatok tvorby inzulínu
  • Relatívny nedostatok inzulínu s chybnou sekréciou v časovej závislosti
  • Znížená vnímavosť organizmu na inzulín, keď normálna hladina inzulínu je nedostatočná pre jeho normálnu funkciu (tzv. inzulínová rezistencia)

Nespracovaná glukóza sa hromadí a jej hladina v krvi sa s každým jedlom ďalej zvyšuje. Nadmerné množstvo glukózy v krvi postupne ničí cievy a bunky jednotlivých orgánov. To je príčinou neskorších komplikácií, ktoré so sebou diabetes prináša.