Predchádzajme cukrovke

Ako sa stravovať

Pravidlami racionálnej výživy by sa mala riadiť celá rodina. Jedálny lístok sa totiž veľmi ťažko mení pacientom z rodín, kde sa konzumuje veľa tukov, údenín, sladkostí či bieleho pečiva a  kde je málo zeleniny a ovocia. Pokiaľ sa takáto „kuchárska kniha“ dedí z pokolenia na pokolenie, môže byť racionalizácia stravovania skutočne problematická.

Odborníci odporúčajú kvalitnú, energeticky vyváženú stravu. Ako zdroj energie a živín sa využívajú tzv. zdravé potraviny v optimálnom zložení sacharidov, bielkovín a tukov.

Vyberte si svoj typ potravín – za optimum považujeme tzv. stredomorský typ stravy, kde ako zdroj sacharidov a vlákniny slúžia celozrnné potraviny (celozrnné chleboviny, cestoviny, ryža) s dostatkom zeleniny a ovocia. Preferovaným  zdrojom bielkovín sú ryby, morské živočíchy, hydina a ako zdroj tukov rastlinné oleje, obzvlášť surový olivový olej, orechy. Súčasťou by mali byť aj domáce omáčky s obsahom cesnaku, cibule.

Nevhodné (nezdravé) sú „fast foody“, vysokoenergetické nápoje, údeniny či biele pečivo, ale tiež nadbytok mlieka a mliečnych výrobkov. Nadmerný príjem tukov s vysokým energetickým obsahom môže prispievať k obezite, a tak aj k rozvoju cukrovky, dyslipidémie a aterosklerózy.

Veľký význam pre dobrú kontrolu hladiny cukru v krvi má príjem vlákniny, ktorá sa nachádza najmä v celozrnných potravinách (napr. ovsené vločky), strukovinách (fazuľa,  šošovica, sója), zelenine (napr. kapusta, cvikla, mrkva) a ovocí (najmä ríbezle, maliny, černice). Denne sa odporúča prijať aspoň 20 – 25 g vlákniny.

Dôležitou charakteristikou prijímaných cukrov je glykemický index, ktorý uvádza o koľko percent sa zvýši hladina cukru v krvi po požití potravy v porovnaní s rovnakým množstvom čistého cukru – glukózy. Pre obéznych ľudí s rizikom rozvoja cukrovky  sú nevhodné potraviny s vysokým glykemickým indexom (napr. hranolky, pečené zemiaky, biele pečivo, bageta, keksy, krekry, chipsy, sladené nápoje, coca-cola, pivo). Naopak vhodné sú potraviny s nízkym glykemickým indexom (napr. celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny, nelúpaná hnedá ryža, ovsené vločky, strukoviny, koreňová zelenina, paradajky, paprika, ovocie, orechy), ktoré nezvyšujú náhle hladinu cukru v krvi po jedle a poskytujú dlhšie trvajúci pocit nasýtenia, čo je dôležité aj pre kontrolu krvných tukov a telesnej hmotnosti. Tým môžu prispievať aj k zníženiu rizika srdcovocievnych chorôb.